Diş Fırçalarken Yapılan Hatalar
Diş fırçalama alışkanlığı kimi insanlar için kökleşmiş alışkanlıklardan birisidir. Fakat birçok insan diş fırçalamayı uygun bir şekilde yapmamakta ve hatalar yapmaktadır. Bu hatalar öyle ki diş çürüklerine ve diş eti hastalılarına da yol açabilmektedir.
Aşağıda diş hekimlerinin ve ağız sağlığı uzmanlarının vurguladıkları en yaygın 10 diş fırçalama hatası belirtilmiştir.
1. Doğru diş fırçasını kullanmamak: Diş fırçası seçerken yapılan hatalardan birisi doğru diş fırçasını kullanmamaktır. Diş fırçası seçiminde dikkat edilecek hususlardan birisi diş fırçasının ağız genişliğine uygun olmasıdır. Eğer kişi ağzını geniş bir şekilde açmakta zorlanıyorsa seçilecek diş fırçasının baş kısmı büyük olmamalıdır. Diş fırçası rahat fırçalamaya imkan vermelidir.
2. Diş fırçasının kıllarının uygun olmaması: Bazı diş fırçalarının kılları çok sert olur. Bu sert diş fırçası kılları diş etlerine zarar verebilir.
Diş fırçası uygun bir şekilde kullanıldığında dişlere ve diş etlerine zarar vermemelidir. Hayvan kılı ve özellikle domuz kılından yapılan diş fırçaları önerilmemektedir.
3. Dişi yeterli sıklıkta ve sürede fırçalamamak: Dişleri günde en az 2 defa yumuşak bir şekilde fırçalamak gerekir. 3 defa fırçalamak ise en iyisidir. Her iki diş fırçalaması arasındaki zamanın çok uzun olması dişlerde bakteri plaklarının oluşmasına, diş çürüklerine ve diş etlerinde iltihap oluşmasına yol açar.
Diş fırçalama en az 2 dk. süreyle olmalıdır. 3 dk. oldukça iyi bir süredir. Dişlerin ön, arka, yan olmak üzere bütün yüzeyleri fırçalanmalıdır.
4. Dişleri çok sık ve sert fırçalamak: Dişleri günde 2 – 3 defa fırçalamak idealdir. Fakat daha fazlası ( özellikle 4 den daha fazla fırçalama ) dişler ve diş etleri için oldukça zorlayıcı olur. Aşırı fırçalama diş etlerinin tahriş olmasına yol açar ve diş minelerini aşındırır.
5. Dişleri doğru fırçalamamak: Dişlerin uzunlamasına yatay fırçalanması ( özellikle dişlerin ön ve iç kısımlarının ) diş etlerinin zarar görmesine yol açar. Bu kısımlar yukarı-aşağı şekilde ve nazikçe fırçalanmalıdır. Diş ve diş eti birleşim yeri de diş fırçası ile 45 derecelik açı yapacak şekilde fırçalanmalıdır. Dişlerin üst kısmı ve dili de fırçalamayı unutmamak gerekir.
6. Her defasında aynı taraftan fırçalamaya başlamak: İnsanların çoğu dişlerini fırçalamaya başlarken sürekli aynı taraftan başlarlar. Fakat kimi uzmanlar her defasında farklı bir yerden fırçalamaya başlamayı önermektedir. Bu durum diş fırçalamaktan sıkılan kişilerde bu konudaki tembelliklerini üzerlerinden atmak için farklı bir yol olabilir.
7. Dişlerin iç kısmını fırçalamamak: Birçok insan dişlerini fırçalarken iç kısımları fırçalamaz veya fırçalamayı unutur. Fakat diş plaklarının da bu iç kısımlarda veya dişlerin fırçalanmayan yerlerinde oluştuğunu da bilmek gerekir.
8. Diş fırçasını durulamamak: Bakteriler durulanmayan veya iyi durulanmayan diş fırçalarında kolayca gelişebilirler. Diş fırçasında biriken bu bakteriler fırçalamayla ağız içine girer. Diş fırçasını fırçalamadan sonra iyice durulamak fırça kıllarında kalan diş macununu temizlemeye yardımcı olacaktır.
9. Diş fırçasının kurumasına izin vermemek: Diş fırçasının sürekli ıslak ve nemli kalması burada bakterilerin üremesine yol açar. Diş fırçalanıp diş fırçası durulandıktan sonra sallanarak biriken suyu atmak gerekir. Sonrasında diş fırçası hava alan bir kap içinde durmalıdır.
10. Diş fırçasını yeterli sıklıkta değiştirmemek: Diş fırçalarını her 3 – 4 ayda bir değiştirmek gerekir. Eğer bu süre zarfında diş fırçası kılları oldukça yıpranmış görünüyorsa bu süreyi beklemeden diş fırçası değiştirilmelidir.